pátek 16. listopadu 2012

TZEVA ADOM V JERUZALÉMĚ

Po městu Gush-Dan raketovému útoku čelí Jeruzalím. Ve městě zazněl signál vzdušného poplachu, poté nasledovala zpráva o odpálení rakety.
V bezpečnostním systému se tato informace potvrdila s tím, že raketa dopadla do Gush-Etzionu. Podle armádních zdrojů, nikdo v Izraeli se nestaví vážně k raketovým útokům na hlavní město Izraele.

Již dříve bylo známo, že ozbrojenci HAMASu disponují arzenálem raket FAJR-5 íránské výroby s rádiusem dosahu (75-85km), které jsou schopny dosáhnout Jeruzaléma a Tel-Avivu (vzdálenost od Gazy: 78 a 71 km). V Izraeli se ale nabývalo dojmu, že extremisté se neodhodlají k útoku na Jeruzalém, kde se nacházejí nejdůležitější svatyně islámu.

Zanedlouho po odpalení představitel organizace Brigády Yizaddina al-Qassama řekl, že na Jeruzalém byl vystřelen modernizovaný QASSAM M-76, vyrobený v Gaze. Tentýž zdroj prohlásil, že tyto rakety se používají k útoku na Tel-Aviv a mohou zasahovat cíle severně od tohoto města.

V souvislosti s raketovým ostřelování primátor hlavního města Nir Barkat vystoupil se speciálním prohlášením, ve kterém vyzval občany ke klidu.

V současné době není známo, jakým způsobem Izrael zareaguje na útoky na Jeruzalém a Tel-Aviv. Oficiální rozhodnutí o zahájení pozemní operace v Gaze zatím není, ačkoliv ministr obrany nařídil urychlit mobilizaci aktivních záloh.


NOV 16/11, 1816, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat