čtvrtek 15. listopadu 2012

AKTUALIZOVÁNO: DEMONSTRACE V EGYPTĚ


Stovky lidí se zúčastnilo demonstrace proti operace Mrakový sloup v centru Káhiry. Mezi účastníky demonstrace bylo hodně příznivců hnutí Muslimské bratrstvo. Také byl přítomen i poradce prezidenta Muhammad Sayif ad-Dulah.
Demonstrující požadovali zrušit mírovou smlouvu se "zionistickým nepřítelem", vykázat izraelského velvyslance z Egyptu a otevřít hradlo Rafiach (v jehož důsledku by padla blokáda Sektoru Gaza). Také požadovali vyhlášení jihadu a bombardování Tel-Avivu.¨


Prezident Muhammad Mursi vystoupil s teleprohlášením k situaci v Gaze. Izraelské aktivity označil za nepřijatelné a zdůraznil, že povedou k nárůstu regionální nestability. 

"Stále jsme v kontaktu s palestinským lidem a obyvateli Gazy. Budeme s nimi do té doby, než izraelská agrese bude ukončena. Považujeme její pokračování za absolutně nepřípustné", řekl prezident.

Mezitím hlava egyptské rozvědky Muhammad Rafaat Shchata přerušil služební návštěvu Turecka a vrátil se do Káhiry. Egyptské úřady doufají, že generál, za jehož pomoci byl uzavřen "Shalitův obchod", znovu bude prostředníkem mezi Izraelem a HAMASem.


NOV 15/12, 1412, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat