čtvrtek 15. listopadu 2012

DŮLEŽITÉ: SYRŠTÍ POVSTALCI SE SHROMAŽĎUJÍ U IZRAELSKÝCH HRANIC

Na dvě stovky syrských povstalců zaujaly pozice ve vesnicích Birajam a Bariqa, nacházejících se u demilitarizované zony na Golanech, oddělujícíh Izrael a Sýrii.
Nejmenovaný zdroj ve velení izraelské armády na severu státu vysvětlil aktuální situaci. "Povstalci se opakovaně a zřetelně snaží zatáhnout syrské tanky do boje v demilitarizované zoně, jelikož armáda tam nemůže útočit v plné síle kvůli platným mezinárodním dohodám a omezením".

Opozičním milicím se již podařilo obsadit území jižně a severně od Kunejtry (hlavního syrského města na Golanech). "Budou-li dostatečně odhodlaní, pak mohou během jediného manévru odříznout město od Damašku a převzít kontrolu nad jedinou silnicí. Nevylučujeme, že právě takto učiní", řekl izraelský voják. Podle něj si ZAHAL již zvykl na stav "studené války" se Sýrií, ale teď se situace razantně změnila a začala být podobnou tomu, co se teď děje v Jižním Lebanonu nebo na Sinaji, kde operují bojovníci, nespadající pod žádné velení. 

V případě Sýrie na hranicích s Izraelem působí povstalecká organizace Golanští orlové, která se skládá z radikálních islamistů, mnozí z nich jsou cizinci. Tato organizace již nejednou prohlašovala, že po svržení Asadova režimu bude koncentrovat veškeré svoje úsilí na návratu Golan Sýrii.

Připomeneme, že 12. listopadu jednotky ZAHALu opětovaly palbu na syrské vládní jednotky a zničily několik minometů (podle jiných informací - SAU).


NOV 15/12, 0058, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat