čtvrtek 22. listopadu 2012

ARUTZ SHEVA: IZRAEL SE ROZHODL VZDÁT BEZPEČNOSTNÍHO PÁSU KOLEM GAZY

Podle společné dohody mezi Izraelem a HAMASem tzv. "bezpečnostní pás", který Izrael vytvořil podél hranic s Gazou, již neexistuje.
Do nedávné doby žádný obyvatel Gazy se nemohl přiblížit k hranicím s Izraelem bez následků pro svojí osobu. Izrael ohraničil 300 metrů široký úsek, do kterého nesměl vstoupit žádný obyvatel Sektoru Gaza. Tento úsek byl bezpečnostním pásem, který byl využíván jako součást boje proti útokům teroristů a guerilly na vojáky ZAHALu. Teroristé HAMASu podél bezpečnostního pásu instalovali výbušná zařízení, která byla namířena proti vojákům ZAHALu.

Haggai Huberman z ARUTZ SHEVA píše, že třetí bod první kapitoly dohody zní takto: "průchody se otevřou a bude umožněn volný pohyb osob a zboží. Pohyb občanů Sektoru Gaza se nebude nijak omezovat, a nikdo jim nesmí ublížit na územích podél hranice". 

Podle této dohody, Egypt získá záruky obou stran, že se vynasnaží dohodu dodržet. Bude-li mít některá ze stran námitky proti té druhé, je vhodnější se obrátit na Egypt jako mediátora. Jednostranné akce nejsou doporučené.


NOV 22/11, 2102, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat