pátek 16. listopadu 2012

NA HAIFSKÉ UNIVERZITĚ SE ROZHOŘELA ARABSKO-IZRAELSKÁ VÁLKA

Administrace Haifské univerzity ostře odsoudila skupinu studentů, kteří podnikli pietní akci na památku zabitého lídra bojového křídla HAMASu Ahmada Jabariho, zabitého v důsledku bodového útoku IAF ZAHAL.
Skupina 30-40 arabských studentů hned další den po likvidaci teroristického pohlaváře zahájila pietní akt na louce před univerzitou a zahájili minutu mlčení na památku Ahmada Jabariho. Studenti označili Jabariho za "oběť izraelské agrese v Gaze".

Vedení univerzity podotklo, že tato symbolická akce se prováděla bez povolení administrace univerzity. Tuto akci vyhodnotilo jako provokaci ze strany arabských studentů.

"Haifská univerzita podporuje vojáky ZAHALu, kteří chrání Stát Izrael a vyjadřuje svojí nejupřímnější soustrast pozůstalým v důsledku útoku na Kiryat-Malachi. Administrace univerzity již podnikla a bude podnikat všechny nutné kroky pro odvracení provokací na svém území", stojí v oficiálním prohlášení, vydaném vedením univerzity.

Tato provokace již byla odsouzena řadou vysoce postavených politiků, zejména členem Knessetu Danim Danonem (LIKUD). Ten se obrátil na rektora univerzity Amose Shapira a požádal, aby vyloučil studenty, kteří se zúčastnili této akce a kteří podněcují jiné studenty k násilným akcím protestu proti státním institucím a vojáků ZAHALu. "Namísto toho, aby děkovali armádě za to, že je chrání a zajišťuje jejich bezpečnost, tito nepřátelé Izraele si volí jinou cestu, cestu zrádců. Podobné činy se nikdy nesmí odehrávat na půdě univerzity, financované státem", podotkl Danon.

Podle něj arabské studenty k akci mohly podnítit výroky poslankyně za BALAD Hanin Zuabi. Poslanec podotknul, že "BALAD se nachází krok od spolupráce s HAMASem".

Podobný názor vyslovil i poslanec Knessetu za NDI Alex Miller. Ten také vyjádřil vůli dovolávat se vyloučení prohřešivších se studentů a přizvání viníků k odpovědnosti z podněcování k násilí.

Svůj hněv z incidentu vyjádřil také i primátor Haify Yonah Yachav. Podle něj podobné události "vůbec neodpovídají duchu Haify, snaze o mírové soužití, toleranci a dialog". "Je dobře, že vysoké školy provádějí politiku demokracie a svobody vyjádření občanských a politických názorů.Nicméně cynická exploatatce těchto prav a svobod, namířená na propagaci ideí teroristických organizací, které schvalují vraždu dětí a civilistů, přechází všechny meze", řekl primátor. Ten také vyzval k zahájení disciplinárního řízení s provinilci.


NOV 16/11, 1802, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat