pondělí 2. dubna 2012

VOJÁCI A SHABAK NEUTRALIZOVALI SKUPINU TERORISTŮ V SAMARII

V pondělí 2. dubna se zveřejnily informace o zadržení skupiny arabů, kteří napadli izraelské vojáky 20. ledna t.r. Zadržení probíhalo v uprchlickém táboře Amari (u Ramallahu) vojáky za pomoci služby obecné bezpečnosti (SHABAK, SHIN BET).
Zvlášť se zdůrazňuje, že mezi zadrženými byli i spolupracovníky Červeného kříže a půlměsíce v Ramallahu, a také brankář Palestinského fotbalového týmu. Při prohledávání domů bojovníků byly nalezeny samopaly Kalashnikova AK-47. Podle SHABAKu k útoku se použily i vozidla Červeného kříže a půlměsíce. Během posledních 2 týdnů v táboře Amari bylo zadrženo 13 osob, podezřelých z ozbrojeného přepadu vojáků ZAHALu (nikdo nebyl zraněn, ale byla způsobena škoda na vozidlech).

Armádní tisková služba publikuje jména hlavních zatčených:
  • Salih Baral (1989) - pracovník ochrany Červeného kříže a půlměsíce;
  • Umar Abu Rwis (1989) - aktivista HAMASu, brankář palestinského fotbalového týmu, zaměstnanec Červeného kříže a půlměsíce;
  • Fwad Awsha (1989) - majitel kadeřnictví;
  • Ahmad Khattab (1989) -  pracovník ochrany Červeného kříže a půlměsíce;
  • Munzar Abbas (1971) - důstojník palestinských speciálních služeb, odpovědný za zajištění bezpečnosti zaměstnanců Červeného kříže a půlměsíce. Obviňuje se z dodávek zbraní pro teroristy
Všichni zadržení žili v uprchlickém táboře. Bezprostředními pachateli byli Salih Baral a Umar Abu Rwis, kteří si pořídili 2 samopaly u Munzara Abbasa 6 týdnů před přepadením. "Kadeřník" Fwad Awsha zajišťoval odchod bojovníků.

Po přepadení vojáků bojovníci nechali samopaly na dříve dohodnutém místě a plánovali se pro ně vrátit další den. Později Abu Rwis předal zbraně svému "kolegovi" Khattabovi, který jakmile se dozvěděl o zatčení Abu Rwisa, hned je vrátil Abbasovi.

Během výslechů se vyšetřovatelé SHABAKu dozvěděli, že teroristé plánovali nové ozbrojené přepady okolo křižovátky Atarot, v okresu Maale Adumim a obce Ofra.

Připomeneme, že během Intifady Al-Aqsy, zejména během operace Ochranná zeď se nejednou dostávaly zprávy  o tom, že pracovníci Červeného kříže a půlměsíce se účastní ozbrojených přepadení izraelců a spolupracují s teroristy. Za posledních 7 let však lze považovat incident v Amari prvním případem, takové tvrzení potvrzujícím.


APR 2/12, 1513

Žádné komentáře:

Okomentovat