pátek 6. dubna 2012

GÜNTER GRASS NAPADL IZRAEL VE SVÝCH BÁSNÍCH

Světoznámý německý spisovatel, laureát Nobelovy ceny Günter Grass ve středu zveřejnil v novinách SÜDDEUTSCHE ZEITUNG báseň, v níž obvínil Izrael z toho, že politika židovského státu ohrožuje celý svět.
Ve svém výtvoru 84letý literátor vyjádřuje solidaritu s Íránem a obrácí se na kancléřku Angelu Merkel s tím, aby zrušila smlouvu s Izraelem o dodání ponorek typu DOLPHIN, které se vyrábějí v Německu.

Na básnickou pamflétu Grassa zareagovala izraelská ambasáda v Berlině, židovští lídři, nevládní organizace a němečtí politici, kteří razantně zkritizovali spisovatele. Kritici zdůrazňují, že v Grassově pamfletu je spousta antisemitských narážek a podotýkají, že spisovatel se špatně vyzná v reáliích blízkovýchodní politiky.

V autobiografické knize, vydané v roce 2006, Grass se přiznal k tomu, že od 1944 do konce války sloužil v SS, které byly vytvořeny také k likvidaci židovského obyvatelstva. "Proč jsem se dočkal tak vysokého věku a poslední kapky inkoustu? Abych řekl, že jaderná moc Izraele hrozí míru na celé planetě, který se stal tak křehkým v poslední době", píše Grass v básni, která má název "O čem je potřeba říct".

Spisovatel, který byl v roce 1999 oceněn Nobelovou cenu literatury, je aktivně činný v německé sociálně-demokratické straně. Překlad básně spolu s originálem byl vytištěn v THE NEW YORK TIMES, itálské LA REPUBBLICA a španělské EL PAIS.

"O čem je potřeba říct" pokračuje v evropské tradici obviňování židů z rituálních vražd v podvečer svátku Pesach. Teď roli křesťanských dětí, jejichž krev se údajně přidávala do matzahu (neboli kneydlech; tradiční jídlo, které Židé jedí během Pesachu. Jsou to placky z těsta, odvodněné a bez kvašení - bez chametzu. Je to jediný druh chléba, který se smí jíst během Pesachu - aut.) hraje íránský lid, jehož zničení se údajně dovolává židovský stát. To je lež. Přejeme si žít v míru se svými sousedy. Nejsme připraveni na roli, kterou nám přisuzuje Günter Grass během procesu usmíření německého národa se svými dějinami".

Grass obviňuje Německo z toho, že je "spolupachatelem zločinu". Naráží tak na prodej německých ponorek DOLPHIN Izraeli. "Prohlašuji: nehodlám již mlčet, poněvadž přetvářka Západu mě unavuje", píše Grass ve své básni.

Tiskový mluvčí kancléřky Angely Merkel Stefan Seibert reagoval na báseň Grasse: "V Německu existuje svoboda uměleckého vyjádření vedle svobody vlády nekomentovat každé umělecké dílo". 

"Grassův útok na Izrael a jeho pobuřující námitky vůči židovskému státu jeví sebou jeden z příkladů transformace antisemitismu za poslední roky", řekl předseda Centra Simona Wiesentale v Jeruzalémě Ephraim Zuroff. "Jelikož výpady proti židům-jednotlivcům jen proto, že jsou židy, jsou politicky nekorektní a perzekují se podle zákona, z Izraele se stal "chlapečkem pro mlácení" u antisemitsky naláděných němců, kteří se snaží zbavit morální odpovědnosti za zločiny Holocaustu. Pobuřující výroky Grasse mě nijak nepřekvapují. Svojí službou v SS totiž zkompromitoval svojí pravou tvář".

Poslanec Bundestagu od vládnoucí strany CDS Filipp Misfelder charakterizoval báseň Grasse jako "nehistorické a demonstující absenci znalostí o situaci na Blízkém východě".

Grasse podpořil jen poslanec Bundestagu od strany "Levicoví" Wolfgang Gerke, který prohlásil, že "spisovatel měl dostatek chrabrosti říci o tom, o čem jiní mlčí". V minulosti se poslanec účastnil akcí na podporu HIZBALLAHu, HAMASu a nejednou srovnával Izrael s nacistickým Německem.

"Günter Grass staví situaci na hlavu svým vyjádřením podpory totalitnímu íránskému režimu, který již řadu let porušuje mezinárodní dohody. Prezident Íránu Mahmud Ahmadinejad je zodpovědný za hrubá porušení lidských prav, popírá Holocaust a právo Izraele na existenci. Toto je přímo proti realitě: představit si Ahmadinejada jako odvážného bojovníka a odsoudit Izrael za pokusy o čelení íránské agresi. Grass enormně poškozuje izraelsko-německé vztahy, když představuje Izrael zločincem a chrání Írán, který je podněcovatelem ke konfliktu. Grass říká, že kritika Izraele je zcela přípustná a není antisemitismem. Proč Grass nekritizuje jiné blízkovýchodní režimy, právě díky nimž není dosud dosažen mír v regionu? Günter Grass se rozhodl, že začne útok proti Izraeli (když řekl, že ohrožuje Írán) dva dny před Pesachem. Není to náhoda: právě v tyto dny od pradavna se židé stávali oběťmi krvavých výpadů", řekl představitel Berlínského byra Amerického židovského výboru Daidre Berger.


APR 6/12, 0936, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat