pondělí 2. dubna 2012

VLNA ANTISEMITISMU VE FRANCII: STŘELBA NA ŠKOLU ITZHAKA RABINA A PŘEPADENÍ RABIHO


Francouzská židovská obec je znepokojena nárůstem počtu antisemitských incidentů, které se odehrávají po teroristickém útoku Muhammada Mery, který se odehrál 19. března v židovské škole OTZAR HA-TORAH. Připomeneme, že terorista Muhammad Mera zavraždil rabího Johathana Sandlera (30), jeho syny Gabriele (4) a Arie (6), a také dceru jiného zaměstnance školy Miriyam Monsonego (8).
Týden poté, 26. března v Paříži vedle školy, která patří do sítě vzdělávacích zařízení OTZAR HA-TORAH, byl zbit 12letý chlapec.


Přepadení se stalo nehledě na posílená bezpečnostní opatření u židovských škol a synagog, které zavedly francouzské úřady po teroristickém útoku v Toulouse. Chlapec byl lehce zraněn.

V pátek 29. března neznámí útočníci přepadli rabího ve městě Nim. Podle všeho, chuligáni ho nezranili, omezili se jen antisemitskými urážkami. Nicméně, místní pobočka Mezinárodní ligy boje proti rasismu a antisemitismu (LICRA) se obrátilo na místní prokuraturu a je v této záležitosti žalobcem, informuje MIDI LIBRE.

V sobotu 30. března ve městě Sarceille (region Ille-de-France) na dveřích hudební školy jm. Itzhaka Rabina byly nalezeny stopy po kulkách, píše REPUBLICAIN LORRAIN. Nehledě na to, že v sobotu škola byla prázdná, zločinci se "bavili" tím, že stříleli na budovu. Vyděsilo to rodiče a žáky a vyvolalo poplach u představitelů místní židovské obce.

Francouzský ministr vnitra Claud Gueant podotkl, že napětí ve společnosti náhle vzrostlo, což kontrastuje se situací během dvou posledních let, kdy počet antisemitských incidentů značně poklesl.


APR 2/12, 1603

Žádné komentáře:

Okomentovat