pondělí 2. dubna 2012

TIME: AKTIVITA MOSSADU V ÍRÁNU ZNAČNĚ POKLESLA. NETANJAHU SE NESPOKOJÍ SE "ŠPINAVOU PRACÍ"


Izraelská služba vnější rozvědky MOSSAD značně snížila svojí aktivitu v Íránu, zaměřenou na zpomalení jaderného programu. Takové zpomalení, které lze pozorovat v posledních měsících, je spojeno s tím, že činnost této služby se stává příliš často známou, což vyvolává nespokojenost izraelského vedení.
Jak informuje TIME, snížení aktivity služby vnější rozvědky se pozoruje v širokém spektru operací, nejen včetně takových operací, jako např. vraždy klíčových íránských jaderných vědců a výbuchy na raketových základnách, ale i ve sběru informací, verbování špiónů na místech a rozvědce.


Vedení MOSSADu se nespokojí s nerozhodností izraelské vlády. Zdroj vydání zdůrazňuje, že rozhodnutí vlády snížit aktivitu činnosti MOSSADu v Íránu vyplývá z nezdárného atentátu na hlavu politbyra palestinské teroristické organizace HAMAS Khaleeda Mashala v Ammanu v roce 1997, kdy Binjamin Netanjahu byl premiérem.

Při tomto atentátu byli zadrženi 2 izraelští agenti, kteří byli následně vyměněni za duchovního lídra skupiny šejka Ahmeda Yasina, což následně vedlo ke značnému posílení pozicí HAMASu a smrti tisícovek izraelců.

Íránská rozvědka již odhalila jednotku vycvičených a vybavených MOSSADem agentů a donutila je k podrobnému doznání se k přípravě atentátu na jaderného vědce Massooda Ali Mohmadi v lednu 2010.

Tento incident příliš nepoškodil Izrael, jelikož všichni zadrženi byli íránci, ale podaří-li se Íránu zadržet operujícího na území státu izraelce nebo podaří-li se mu najít přímé důkazy činnosti MOSSADu (jako např. byly falešné pasy, použité k vraždě Mahmuda al-Mabhukha v Dubai), Izrael bude mít vážné problémy.


APR 2/12, 1458, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat