čtvrtek 12. dubna 2012

UDÁLOSTI DNE APR 12/12


Vzhledem k zvýšeným pracím nad diplomovou prací, bohužel musím svojí "kontinuitu" řešit krátkým souhrnem zprav. Informace se budou přes den aktualizovat. Víc pod pokličkou.
  • Francie: "Ahmad pokračuje v boji". Výstava o HAMASu. Organizátorem a patronem expozice je Organizace solidarity s Palestinou. Výstava přesvědčuje návštěvníky o tom, že poté, co se HAMAS ujal vlády v roce 2007 "ekonomická a sociální situace v Gaze se výrazně zlepšila". Autorem mnoha prací (fotografií) je Frederic Sautereau. Během operace Lité olovo v roce 2009 překročil hranice s Gazo a natáčel vše, co se tam odehrávalo. Sautereau spolupracuje s HAMASem na stálém základě.
  • Izrael je připraven přivítat "flotilu protestu". Tuto neděli na letiště Ben-Gurion mají dorazit na 1500 aktivistů z 15 evropských států. Mají se zúčastnit antiizraelských demonstrací v Iudei a Samarii a také na letišti Ben-Gurion. Mnozí z těchto aktivistů jsou již známí izraelským bezpečnostním službám a ti již předali informace o některých aktivistech zahraničním leteckým společnostem, aby nebyli na izraelské lety připuštěni.
  • Dva izraelci byli zraněni u Itamaru. Palestinci zaútočili kameny na izraelské občany v Itamaru. Dva z nich byli středně těžce zraněni. Palestinští výtržníci byli rozehnáni vojáky ZAHALu.
  • Yemen: americký bezpilotní letoun útočil na pozice AL-QAEDy. V důsledku tohoto útoku bylo zabito 12 bojovníků. Útok se odehrál u města Laudar, které se nachází 250 km od Sany. Boje u Laudaru, které odstartovaly toto pondělí, si již vyžádaly 170 obětí. Většinu obětí tvoří bojovníci Brigád Shariatu, kteří jsou těsně spojeni s AL-QAEDou a nevzdávají pokusy o vzetí tohoto strategicky důležitého města. 
  • Íránský princ požádal Izrael o svržení režimu ajatollahů. Syn posledního íránského shaha Reza Pekhlevi vyzval Izrael, aby nebombardoval Írán, ale pomohl íránské opozici svrhnout režim ajatollahů. "Když mluvíte o přípravě útoku na Írán, dáváte Khameneimu tu nejlepší možnost - odpověď beze slov". Nejlepší alternativou by podle něj bylo, aby se "mobilizovala ta nejlepší armáda světa - ta íránská. Buď to uděláte vy, nebo Allah".
  • Účastníci blízkovýchodního kvartetu vyzvali světovou společnost k dotaci Palestiny. Blízkovýchodní kvartet (OSN, EU, USA, Rusko) vyzval světové společnosti k poskytnutí Palestině miliardy dolarů. Podle názoru kvartetu tyto peníze pomohou zajistit stabilitu vlády v Palestinské autonomii. Jeruzalém vyjadřuje obavy, že mezinárodní společenství může vyvíjet na něj tlak vyžadováním mírových kontaktů s palestinci a takové jednání podmiňovat.
  • Zahraniční levicoví radikálové se pobili s vojáky ZAHALu. U Jeskyni praotců došlo ke střetům levicových radikálů s vojáky ZAHALu. Radikálové napadli vojáky s cílem zmocnit se jejich zbraní. Palestinská agentura MAAN však říká, že prvními zaútočili vojáci a zranili jednu z aktivistek. Izraelská policie informuje, že do Hebronu přijel autobus plný aktivistů, kteří se měli účastnit akce zvané "Bilyinovo shromáždění". Účastníci měli jediný účel - vyprovokovat vojáky k násilným činům.
APR 12/12, 1126, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat