čtvrtek 5. dubna 2012

CIA: ÍRÁN OBNOVIL JADERNÝ PROGRAM

V roce 2011 Írán značně rozšířil jaderný program. Tento závěr je obsažen v reportu, který předložila americká CIA americkému kongresu. Je zajímavé, že data byla zveřejněna v podvečer zahájení jednání o osudu íránského jaderného programu.
V dokumentu mimo jiné stojí to, že Írán nejen modernizuje jadernou infrastrukturu, ale také zvýšuje objemy obohacování uranu. Podle CIA, Teheran má 4150 kg uranu nízké úrovně obohacenosti a 80 kg uranu, obohaceného do 20 % hexaftorigu uranu.

Nehledě na to, že počet centrifug vloni poklesl z 8900 na 8000, lze spatřit zvýšení intenzivity jejich fungování. Přitom podzemní kombinát FORDO, který se nachází v okolí Quma, hraje čím dál vyšší úlohu v tomto programu.

Podle rozvědky, progresu je dosaženo i v práci nad systémem dopravy raket, a to jak těch středního doletu, tak i mezikontinentálních balistických raket, jejichž zkoušky se dost často vydávají za starty íránských satelitů.

Připomeneme, že podle původního plánu opětovný round jednání o íránském jaderném problému se koná v Istanbulu 13.-14. dubna. Včera však ministr zahraničí Iráku Hoshiyar Zebari sdělil, že Teheran nabízí jeho provedení v Baghdadu.

Jednání mohou být poslední šancí na odvrácení zpřísnění sankcí nebo vojenského řešení problému. Svědčí o tom četná sdělení západních politiků. Před několika týdny prezident USA Barak Obama řekl, že čas na politické řešení bleskurychle utíká.

Izrael se obává, že na podzim 2012 jaderný vývoj Islámské republiky již nebude možné odvrátit. Spolu s tím, izraelská rozvědka se podle zahraničních publikací domnívá, že íránské vedení se ještě neusneslo, zda jadernou bombu vytvoří či nikoliv.


APR 5/12, 1402, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat