čtvrtek 5. dubna 2012

EXPERTI PŘIŠLI S VARIANTAMI ÍRÁNSKÉ ODPOVĚDI NA IZRAELSKÝ ÚDER

Analytici v oblasti blízkovýchodních otázek jsou přesvědčeni, že Írán podnikné odvětná opatření, zaútočí-li Izrael na jeho jaderná zařízení. Příroda, síla a cíle tohoto úderu však nadále zůstávají záhadou, píše THE WASHINGTON TIMES.
Írán má několik variant, nevylučuje se ani velkoplošná vojenská akce, která zachvátí celý region, omezenější útok za pomoci svých spojenců v Lebanonu a v sektoru Gaza nebo teroristická kampaň proti izraelských velvyslanectvím a židovským objektům po celém světě.

"Kontrúder bude mít celosvětové následky, včetně zpomalení ekonomického růstu v důsledku růstu cen ropy a pohonných hmot, nedostatek páliva kvůli přerušení dodávek z Perského zálivu a možnost, že USA vstoupí do nové války", píše autor článku Ben Bernbaum.

"Poté, co Írán provede úder, bude mít vlastní strategické dilema", řekl Mathew Kronig, expert v oblasti jaderné bezpečnosti, působící v Radě pro vnější vzhtahy. "Na jednu stranu, Írán musí odpovědět, aby zachoval tvář ve vlastním státě a obnovil zdroj strachu na mezinárodní aréně. Na druhou stranu, Íránu se nechce do boje proti USA a Izraeli, protože toto může přivést k pádu režimu. Tím pádem se bude snažit otestovat svojí reakci: něco udělá, ale nebude toho moc".

Mnozí se domnívájí, že Írán může požádat islamistické organizace HAMAS v Gaze a HIZBALLAH v Lebanonu, aby ostřelovaly izraelská města a obce. Kromě toho, Teheran může k tomu použít vlastní rakety středního doletu SHAHAB-3, a také sponzorovat teroristické útoky proti izraelským velvyslanectvím a slábě chráněným židovským objektům po celém světě.

Analytici se však rozcházejí v názoru na to, zda Írán bude činit nějaké kroky proti americkým zájmům a jiným třetím stranám v regionu. "V Íránu stále existuje přesvědčení, že zájmy USA a Izraele jsou provázané, proto, napadne-li Izrael Írán, Teheran se bude domnívát, že USA daly Izraeli zelenou", řekl Alizehra Nader, starší analytik v oblasti mezinárodní politiky v RAND CORP., a spoluautor knihy "Izrael vs Írán: nebezpečná rivalita".

Pole Nadera, Írán si může hrát na oběť a podniknout omezená odvětná opatření proti Izraeli, načež může využít mezinárodního rozhořčení, aby vyslal jaderné inspektory od OSN a obnovit jaderný program.

Nader však dodal: "Tohle vše je těžko předvídatelné, jelikož válka ne vždy jde podle plánu a situace se může vymknout kontrole".


APR 5/12, 1651, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat