čtvrtek 26. dubna 2012

IZRAEL ZNOVU ŽÁDÁ ÍRÁN


Írán musí zcela zastavit svůj program obohacování uranu. S takovým prohlášením dnes vstoupil premiér Izraele Binjamin Netanjahu.
"Musí zastavit všechny programy obohacování uranu", řekl Netanjahu v rozhovoru americké televizi CNN.


Přitom izraelský premiér zdůraznil, že Teheran musí zastavit obohacování uranu do 3 %, ačkoliv takový uran se používá jako jaderné palivo v mírových účelech.

"Poté co zastavíte obohacování, získáte palivové tyče z jiného státu, což vám umožní používat atomovou energii za mírovým účelem", řekl premiér ve svém apelu na íránské vedení. Podle něj Írán musí také likvidovat podzemní jaderný objekt Fordo, kde se uskutečňuje obohacování uranu do 20 %.

Připomeneme, že již dříve velitel generálního štábu Benni Gantz řekl, že mezinárodní tlak na Írán přináší své plody, a Írán se postupně vzdává záměru vyrobit jadernou zbraň.

"Stane-li se z Íránu jaderná velmoc, pak negativní důsledky budou citelné na regionální a dokonce i na celosvětové úrovni, a budou dány tou svobodou činnosti, kterou si může dovolit Írán", řekl Gantz v rozhovoru listu HAARETZ.

"Tlak na Írán začal přinášet své plody, jak diplomatické, tak i ekonomické. Podle mého názoru, jsou i takoví, kteří pracují na operativních metodách. Z jejich strany by bylo brutální chybou vyrábět jaderné zbraně, ale Írán přemýšlí racionálně", řekl Benni Gantz.

Včera se ve světových médiích objevila zpráva, podle níž velení Jednotek stráží Islámské revoluce nabídlo ajatollahu Khameneimu zastavit práce nad obohacováním uranu.


APR 26/12, 1312, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat