čtvrtek 26. dubna 2012

FRANCIE: NEBUDE-LI KRVEPROLITÍ V SÝRII ZASTAVENO, POUŽIJEME SÍLU


Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé varoval, že oficiální Paříž se bude dovolávat "bolestných sankcí" proti Sýrii, nezačne-li režim Bashara Asada plnit mírový plán Kofiho Annana.
Mírová iniciativa, která byla formálně schválena Sýrií, má několik etap regulace konfliktu. První etapa spočívá v zastavení palby a vyvedení vládních jednotek z obydlených oblastí. Včera, dne 25.04.2011 Kofi Annan prohlásil, že podle nedávno získaných satelitních snímků, syrský režim tuto etapu nesplnil.


Hlavan ministerstva zahraničí Francie v této spojitosti zdůraznil, že Rada bezpečnosti OSN musí zohlednit možnost použití tvrdých sankcí vůči Damašku, narazí-li Annanův plán na neúspěch. Podle komentátorů, Juppé dal najevo, že Paříž podpoří provedení vojenské operace v Sýrii.

Minulý týden o ještě tvrdších akcích proti Asadovu režimu mluvila státní tajemnice USA Hillary Clinton. Čína a Rusko se však staví razantně proti takovým opatřením.

Podle představitelů syrské opozice, 25. dubna v Sýrii bylo zabito 27 lidí.

Kofi Annan vyzval k co nejrychlejšímu rozšíření kontingentu pozorovatelů v Sýrii a zvýšit počet účastníků peacekeepingové mise na 300 osob.


APR 26/12, 1133, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat