čtvrtek 15. listopadu 2012

RUSKÝ TISK: "MRAKOVÝ SLOUP" JE PŘÍPRAVA NA VÁLKU S ÍRÁNEM

V ekonomické sekci deníku KOMSOMOĽSKAJA PRAVDA se otištěn článek studenta Kolumbijské univerzity Dmitriye Chaustoviče, profesionálního investora Wall-Streetu, který tvrdí: druhá kadence Baracka Obamy na postu prezidenta USA znamená brzký krach světové ekonomiky.¨


Podle experta této krizi bude nahrávat i soutěž mezi Evropskou centrální bankou a Fedem USA, která bude spočívat v rychlosti tisku peněz, z čehož Američané následně obviní demokraty. "Obamovo znovuzvolení podle mezinárodního investora Duga Caseyho, je sice tragédií krátkodobou, ale v dlouhodobém horizontu to znamená vítězství kapitalismu". 

Deník ROSSIJSKAJA GAZETA komentuje události na Blízkém Východě. Autor článku "Experti se obávají války Izraele s Íránem" vyjadřuje názor, že Izraelci v Gaze nacvičují úder na íránská jaderná zařízení. Jinými slovy, "Mrakový sloup není ničím jiným, než pokusem Tel-Avivu o zbavení Teheránu posledních "es v rukávu" a možností odvety na agresi", stojí v článku.

Deník ZAVTRA krátce informuje o událostech v Sektoru Gaza, kde ZAHAL již druhým dnem bojuje s ohnisky teroru a doprovází tento materiál komentáři hlavy HAMASu v Gaze Ismayila Haniyi, neblaze proslulého novináře-antisemity Yisraela Shamira a Shamila Sultanova (prezident Centra strategických studií "Rusko-Islámský svět"). Komentář Haniyi je plný patriotického populismu: "Gaza, která se leč nachází v nejtvrdší blokádě, zůstává svobodným územím. Vytrpěli jsme tuto svobodu a vytrhli ji z rukou okupantů. Právě tato volba, doprovázená nepřekonatelnými obtížemi a problémy, dělá nás svobodnými". Shamir vyjmenoval řadu faktorů, které podle něj se staly důvodem pro intervenci do Sektoru Gaza: parlamentní volby v Izraeli a nutnost zakotvit image vládnoucí strany, dále hlasování OSN o otázce nezávislosti PA (má se konat 29.11.). které se Jeruzalém snaží odsunout, a také "absolutní bezbrannost palestinců"- Shamir tvrdí, že "válka s Gazou je podobná střelbě na střelnici na jarmarku: můžou střílet absolutně bezpečně". Shamiľ Sultanov je přesvědčen, že důvodem válečné operace je znovuzvolení Obamy a pokus Netanjahua o odvrácení pozornosti od svého neúspěchu v oblasti izraelsko-amerických vztahů. 

NOV 15/12, 1449, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat