středa 14. listopadu 2012

IZRAEL ZAHÁJIL OPERACI "MRAKOVÝ SLOUP" V SEKTORU GAZA

Izraelští vojáci zahájili antiteroristickou operaci Mrakový sloup proti bojovníkům různých teroristických organizací v Sektoru Gaza. Roznětkou posloužila likvidace bojového křídla HAMAS Ahmada al-Jabariho. Palestinci následně začali ostřelovat izraelské území.
Ve středu po polední IAF vystřelily raketu na Jabariho jeep. V důsledku bodového útoku zahynul terorista a jeho syn. Celkem během operace byli zabiti 6 palestinských bojovníků, 10 lidí bylo zraněno.

Zanedlouho po úderu nasledovaly údery na jiné pozice teroristů. Palestinské zdroje uvádějí, že v Rafiahu byl zničen velitel Brigády Rafiah Raad Atar, ale následně tato informace byla stažena. Jeden z lídrů politbyra HAMASu Musa Abu Marzuk informoval, že Atar a jeden polní velitel převzali velení Brigádám Yizaddina al-Qassama po likvidaci Jabariho.

Tisková služba ZAHALu informovala, že jedním z terčů se stal arzenál raket s účinným rádiusem víc jak 40 km. V důsledku toho teroristé již nemohou odpalovat tyto rakety zpod země. Podle izraelské vojenské rozvědky, palestinská teroristická organizace HAMAS vlastní íránské rakety FAJAR-3, které jsou schopny zasahovat cíle na vzdálenosti do 75 km.

Na dané etapě se operace účastní IAF. Pozemní jednotky se nacházejí ve stavu nejvyšší pohotovosti pro případ, že se rozhodne pro pozemní operaci do Sektoru.

NOV 14/12, 2334, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat