čtvrtek 15. listopadu 2012

EXKLUZIVNÍ BLESKOVKA: NA IZRAELSKÉ POZICE SE STŘÍLELO. ZE SYRSKÉ STRANY

Okolo 1100 ze syrského území bylo ostřelováno opevnění ZAHALu na Golanech. V důsledku ostřelování byl lehce zraněn voják. Pro tuto chvíli není jasné, zda šlo o mířenou střelbu nebo náhodnou.
Připomeneme, že předchozí ostřelování izraelského území ze strany Sýrie se odehrálo 12. listopadu: nedaleko obce Tel-Chazekah (východní část Golan) dopadl minometní granát. Dělostřelectvo opětovalo palbu, dva syrští vojáci zraněni.

11. listopadu ZAHAL zareagoval na střelbu ze Sýrie odpálením rakety TAMUZ. Armáda přitom prohlásila, že žádné ostřelování nezůstane jen tak. Tehdy se mluvilo o tom, že se jedná o první ostřelování od roku 1973. Vojáci neměli za účel způsobit škodu, střelba byla pouze varovná.

 Turecká informační agentura ANADOLU v noci na 12. listopadu zveřejnila prohlášení Syrské svobodné armády v návaznosti na palbu ZAHALu na cíle na syrském území. Podle tohoto prohlášení Izrael střílel na povstalce, kteří vedli ofenzívu na pozice Asadovy armády a vedli jednání o kapitulaci. V citovaném prohlášení nejsou uvedené žádné údaje o ztrátách syrských povstalců v důsledku izraelské střelby. Ale Syrská svobodná armáda varovala Izrael o "vážných následcích", zopakuje-li se tato situace.

Syrská svobodná armáda obviňovala i představitele a pozorovatele OSN z tvorby překážek opozičním silám a z nepřímé podpory Asadova režimu. Generální tajemník OSN Pan Ki Mun vyjádřil "hluboké znepokojení" ze střelby na syrsko-izraelské hranici a vyzval strany k "maximální zdrženlivosti".


NOV 15/11, 1129, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat