sobota 17. listopadu 2012

KONTRAPROPAGACE: DEZINFORMACE O ZAJATÝCH IZRAELSKÝCH PILOTECH

V pátek 16.11 večer na stránkách ruské informační agentury ROSBALT byla zveřejněna zpráva pod názvem "Palestinci zajali dva piloty izraelského letadla, sestřeleného nad Gazou". Zdrojem této neověřené zprávy byly uvedeny stránky egyptských novin ASH-SHURUQ.
Na stránkách ASH-SHURUQu se skutečně objevila zpráva následujícího obsahu: "Zdroje, blízké palestinskému odporu v Sektoru Gaza informují, že Brigádám mučedníků Yizaddina al-Qassama se podařilo zajmout izraelské piloty ze sestřelené protiletadlovými raketami stíhačky F-16. 2. kanál ITV potvrdil, že se letadlo skutečně ztratilo v Sektoru a byl ztracen kontakt s piloty".

Dané informace neopdovídají skutečnosti a byly oficiálně vyvráceny tiskovou-službou ZAHALu několik hodin před publikací tohoto článku v ruských médiích.

Zdrojem této informace nejspíše byl PALINFO.COM, který patří HAMASu a během posledních dní regulerně publikující dezinformace o průběhu bojů. Lživé zprávy o sestřelených izraelských letadlech se publikovaly 15. a 16. listopadu. PALINFO.COM má ruskojazyčnou verzi, která taktéž informovala o sestřeleném izraelském letadle.

Druhhým zdrojem této dezinformace mohly být stránky Brigád Y.al-Q. ALQASSAM.PS. Mimo lži o otm, že ozbrojenci této organizace sestřelili izraelskou stíhačku a zajali izraelský BPLA, tato zpráva obsahuje nedůvěryhodnou zprávu o ostřelování Knessetu v Jeruzalémě.


NOV 17/11, 1248, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat