čtvrtek 22. listopadu 2012

HAMAS VYZVAL K INTIFADĚ PROTI IZRAELI

Lídr HAMASu Ismayil Haniya vyzval araby z Iudee a Samarie zahájit intifadu proti Izraeli. Řekl o tom během svého vystoupení s "vítěznou řečí" v Gaze. Haniya vzal za příklad "hrdinský lid Gazy", který dokázal podle něj "zvítězit nad zionistickým nepřítelem" a doporučil klást ozbrojený odpor Izraeli "na všech frontách".
"Musíme vystoupit společně, pak dokážeme shodit zionisty do moře. Do intifady se musejí zapojit patrioti ze Shchemu, Ramallahu, Hevronu, Jeninu, Jeruzaléma. Země, po které chodí zionisté, musí hořet všude!", prohlásil Haniya během oslav "vítězství HAMASu nad Izarelem". Podle názoru hlavy HAMASu, právě teď je šance palestinců na "opravdovou intifadu". "My jsme nová Palestina. Zvítězíme", prohlásil Haniya. Dodal, že "historické vítězství otvírá cestu k osvobození celé Palestiny a jejího hlavního města - Al-Quds (Jeruzalém)".

Připomeneme, že usnesením vlády HAMASu se dnes v Gaze slaví "den vítězství nad Izraelem". Na počest tohoto "svátku" se speciálním prohlášením vystoupil předseda PNA Abu-Mazen (Mahmud Abbas), ve kterém poblahopřal obyvatelům Gazy a vedení HAMASu k "velikému vítězství".

Nebývalé oslavy v Gaze pokračují od včerejška, od okamžiku vyhlášení příměří. Davy palestinců vyběhly do ulic a začaly střílet do vzduchu. V důsledku této šílené střelby zahynuly 4 lidi (nejspíš náhodnými střelami).



NOV 22/11, 2025, Z.G. 

Žádné komentáře:

Okomentovat