úterý 19. června 2012

VYOSTŘENÍ SITUACE NA JIHU IZRAELE - SOUHRNNÉ INFO

Po teroristickém útoku na izraelskoe-egyptské hranici, který se odehrál ráno 18. června, se situace v sektoru Gaza začala vyhrocovat. 19. června ráno byly opět obnoveny práce na bezpečnostním plotu na hranici mezi Izraelem a Egyptem.
Palestinští teroristé ostřelují izraelské území, ZAHAL opětuje palbu a podniká preventivní údery na cíle v sektoru. Brigády Yizaddeena al-Qassama (bojové křídlo HAMASu) vzaly na sebe zodpovědnost za ostřelování s tím, že jejich akce byly "odvětou na vraždy palestinců". Osoby od HAMASu také sdělily, že cílem ostřelování byla vojenská základna Zikim, která se nachází jižně od Ashkelonu.

19. června ráno se znovu ostřeloval Západní Negev. Na izraelské území dopadly 4 QASSAMy, naštěstí se obešlo beze škod na životech a majetku.

V noci na 19. června izraelské vzdušné síly (IAF) zahájily palbu na skupinu teroristů v centrální části sektoru Gaza. IAF zaútočil na ozbrojence hned poté, co se jim podařilo nainstalovat výbušné zařízení u bezpečnostního plotu na hranici se sektorem. Palestinské zdroje informují o nejméně dvou zabitých.

18. června večer teroristé se pokusili o raketové ostřelování Sderotu. Zanedlouho před tím IAF udeřili na cíle v okolí Beit-Hanunu (sever sektoru), kde zaútočily na teroristy, kteří se připravovali na odpalení rakety QASSAM. Dva raketometčíci byli likvidováni, tři zraněni.

V pondělí ze sektoru Gaza byl podniknut raketový útok na Hof Ashkelon. Útoku předcházela likvidace dvou odstřelovačů Islámského jihadu, kteří se podíleli na pokusu o vraždu izraelského traktoristy v okresu Nir-Oz dne 14. června.

18. června večer teroristé, kteří pronikli na území Izraele pod záhalem mlhy, zaútočili na dělníky na stavbě bezpečnostního plotu na egyptské hranici. Během útoku jimi byly použity granatomety, střelné zbraně a výbušná zeřízení. V důsledku útoku byl zabit Sayeed Fashafshe z Haify, otec čtyř dětí. Vojáci brigády GOLANI, kteří zajišťovali ochranu stavby, opětovali palbu a zabili dva teroristy. Hned po útoku izraelští vojáci vyslali k egyptským hranicím několik jednotek tankových vojsk.

Izraelské speciální služby se domnívají, že útok byl spáchán organizací Islámský jihad, jehož bojovníci pronikli na území Izraele přes Sinajský poloostrov. Egyptské bezpečnostní služby však tvrdí, že žádný terorista se přes Sinaj nedostal.


JUN 19/12, 1259, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat