středa 20. června 2012

RUSKO, SÝRIE, ÍRÁN A ČÍNA PLÁNUJÍ SPOLEČNÁ VOJENSKÁ CVIČENÍ

Rusko, Sýrie, Írán a Čína plánují provést společná velkoplošná vojenská cvičení na území Sýrie. Informovala o tom v úterý 19. června íránská agentura FARS.
Podle syrského zdroje, na něhož se odvolává vydýní, cvičení začnou v nejbližších týdnech, a účastnit se jich budou vzdušné, námořní a pěší síly všech čtyř států. Cvičení se bude účastnit na 90 tisíc vojáků, 40 bojových letounů a minimálně 1000 tanků.

Skutečnost, že se v Sýrii denodenně odehrávají střety mezi vládními jednotkami a opozicí, údajně nemá ohrozit průběh cvičení. Islámská republika charakterizuje nastávající cvičení jako "největšími na Blízkém východě". Místní média informují, že "manevry začnou, jakmile v Sýrii budou likvidovány všichni opozicionáře".

Tentýž zdroj tvrdí, že Rusko během cvičení plánuje otestovat svoje rakety typu "země-moře". Ten také informoval, že 12 čínských bojových lodí musí v nejbližším čase projít Suezským kanálem, k čemuž již mají povolení od egyptské vlády. Očekává se, že k čínským bojovým lodím se připojí ruské atomové ponorky a letadlové lodě jiných států. Rusko má pro účely cvičení poskytnout zařízení pro nácvik zneškodňování podvodných min.


JAN 20/12, 0118, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat