úterý 19. června 2012

EXTREMISTÉ ZAPÁLILI MEŠITU A ROZPOUTALI VÁLKU

Neznámí útočníci zapálili mešitu ve vesnici Jaba jihovýchodně od Ramallahu. Na zdích jsou hebrejské nápisy "Givat ha-Ulpana", "Válka teprve začíná", "Zaplatíte za to". Vše ukazuje na písmo pravicových extremistů, kteří podnikají akce pomsty (tzv. Tag-mechir).
"V půldruhé hodiny ráno se dostali do mešity přes rozbité okno a zapálili ji. Napsali, že "tohle je účet, který musíte zaplatit v Jabě". Jaba je vesnicí, kde nikdo nikomu nic neudělal a nikdy zde nedocházelo k žádným potyčkám. Sousedi spatřili oheň, ihned zakročili a uhasili ho", řekl obyvatel vesnice v rozhovoru GALEY-ZAHAL. Policie a vojáci podle něj vůbec nepřijeli včas: "zavolal jsem ve třičtvrtě na dvě, a oni přijeli až v šest".

Akce pomsty se staly široce známým jevem v loňském roce. Hořely i mešity: v noci na 15. prosince byla zapálena mešita u Ramallahu, ve vesnici Burqa. V noci na 14. prosince pravicoví extremisté zapálili několik aut v různých vesnicích v okolí Shchemu. V Jeruzalémě bylo nápisy poskvrněno několik mešit, jedna z nich byla zapálena. Nápisy zněly "Dobrý arab - mrtvý arab", "Kachane měl pravdu" a "Muhammad je mrtev". V minulých týdnech byly zapáleny mešity v okolí Ariele, v Yaffo a také v arabské vesnici Tuba-Zangariya v Galilei.


JUN 19/12, 1427, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat