čtvrtek 26. dubna 2012

PALESTINSKÁ AUTONOMIE ODSOUDILA K TRESTU SMRTI ARABA, KTERÝ PRODAL SVŮJ DŮM ŽIDOVI


Bývalý zaměstnanec palestinských bezpečnostních služeb Muhammed Abu Shahala byl odsouzen k trestu smrti za to, že prodal svůj dům v Hebronu Židovi. Během vyšetřování obviněný byl mučen, píče britský list THE DAILY MAIL.
Izraelští veřejní činitelé se obrátili na mezinárodní společenství, aby zachránili Shahale život. Podle palestinské legislativy, rozsudek může být vykonán pouze ze souhlasu předsedy PA Mahmuda Abbase.


V otevřeném dopise, adresovaném generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki Moonovi, státní tajemnici USA Hillary Clinton, izraelskému premiérovi Binjaminu Netanjahuovi, obyvatelé židovské čtvrti Hebronu David Vilder a Noam Arnon přirovnali tento verdikt k právní praxi nacistického Německa.

"Podle různých informačních agentur, Muhammed Abu Shahala, který byl v minulosti zaměstnancem palestinských bezpečnostních služeb, je odsouzen k trestu smrti po narychlo provedeném soudním líčení. Jeho zločin spočívá v tom, že prodal svůj dům v Hebronu Židovi. Je velice těžké si představit, že za takový obchod může být někdo odsouzen k trestu smrti. Samotná skutečnost, že podobný zákon je platný v palestinské legislativě, poukazuje na barbarské principy soudnictví a připomíná praktiky, používané ve středověku. Světové společenství, které vidí Abu Mazena a vedení PA jako důstojné účastníky mírového procesu na Blízkém východě, nesmí zavírat oči na to, že v PA může být někdo zbaven života jen kvůli prodeji domu. Jaká by byla reakce na zákon, zakazující prodej nemovitostí Židům v USA, Británii, Francii nebo Švýcarsku?"

"Popravdě, ještě před několika desetiletími podobné právní normy, které nosily název Nürnbergských zákonů, platily v nacistickém Německu", připomínají autoři dopisu. "3. října 1938 v nacistickém Německu byl přijat zákon o "árijizaci" židovského majetku. 11. prosince 1938 byl přijat zákon o vyloučení Židů z politického života Německa, jeden z bodů zakazoval Židům obchodovat. Máme tedy za to, že PA je reinkarnací Třetí říše?".

Podle komentátora THE JERUSALEM POST Caroline Glick, v PA jednou dobu platil zákon, který zakazoval prodávat půdu nebo majetek Židům. "PA byla vytvořena v roce 1994", řekla Glick v rozhovoru WEEKLY STANDARD. "Prvním zákonem přijatým v PA byl zákon, podle kterého prodej majetku Židům byl trestán smrtí. Hned poté v Iudei a Samarii začali zabíjet araby, kteří prodávali půdu. Někteří z nich byli popraveni na základě soudního rozhodnutí, s některými si to vyřídili bez soudních procedur".


SHAKHAR NEWS, vlastní zdroj
APR 26/12, 1225, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat